< Naar overzicht

De isolatiewaarde van schuimbeton

1 augustus 2024

Een goede isolatie is cruciaal, zowel bij nieuwbouw als bij renovaties. Door de goede isolerende eigenschappen zorgt schuimbeton voor kostenbesparing en energiebesparing. Hierdoor heeft schuimbeton zich ontwikkeld tot een populair bouwmateriaal. Wij nemen je uitgebreid mee in de isolatiewaarde van schuimbeton en waarom het de ideale keuze is voor vloerisolatie.

Isolatiewaarde - Faber Comfortvloer

Wat is schuimbeton?

Schuimbeton is een lichtgewicht bouwmateriaal gemaakt van cement, water, toeslagmaterialen en een schuimvormende hulpstof. Deze combinatie creëert luchtbellen in het materiaal, wat schuimbeton uitstekende isolerende eigenschappen geeft.

Hoe komt schuimbeton aan zijn uitstekende isolatiewaarde?

De isolatiewaarde van schuimbeton is erg goed. Hoe dat komt? Dit heeft meerdere redenen:

  • Luchtige structuur

De luchtbellen in schuimbeton vormen een natuurlijke barrière tegen de overdracht van warmte, waardoor de omgevingstemperatuur gereguleerd kan worden.  

  • Thermische weerstand

Schuimbeton heeft uitstekende thermische eigenschappen. Dit betekent dat het zeer efficiënt is in het vasthouden van warmte in de winter en het buitenhouden van hitte in de zomer.

  • Energie-efficiëntie

Gebouwen waarin is geïsoleerd met schuimbeton verbruiken minder energie voor verwarming en koeling. Het resultaat? Een lagere energierekening.

De Rc-waarde van schuimbeton

De thermische weerstand van schuimbeton wordt uitgedrukt in een Rc-waarde. Simpel gezegd, de Rc-waarde geeft aan hoe goed een materiaal warmte kan weerstaan en isoleren. Hoe hoger de Rc-waarde, hoe beter. Schuimbeton heeft over het algemeen een Rc-waarde van Rc 0.9 per 10 cm dikte. Faber behaalt met Isolite 75 schuimbeton een Rc-waarde van Rc 1.075 per 10 cm.

Wat dit betekent en meer informatie over de Rc-waarde van schuimbeton en de Faber Comfortvloer? We schreven er een blog over.

H2: Voordelen van schuimbeton

Er zijn meerdere materialen die geschikt zijn voor isolatie. Schuimbeton onderscheidt zich van andere materialen en biedt verschillende voordelen:

  • Duurzaamheid

Schuimbeton is bestand tegen schimmel en rot. Hierdoor wordt de levensduur van de bouwstructuur verlengt.

  • Installatiegemak

Schuimbeton kan eenvoudig worden verpompt en op locatie worden gestort, wat zorgt voor een snel en efficiënt bouwproces.

  • Wooncomfort

Met goede vloerisolatie zorg je voor een constante temperatuur in huis. In de winter houdt het de warmte binnen en de kou buiten en in de zomer andersom.

Hoe wordt schuimbeton (en zijn isolatiewaarde) toegepast?

Schuimbeton wordt op diverse manieren toegepast, waaronder:

  • Vloerisolatie

Schuimbeton is een lichtgewicht oplossing, wat helpt bij het verlagen van de vloerbelasting en het verbeteren van de warmte-isolatie. Al met al een ideaal materiaal voor vloerisolatie.

  • Funderingen

Schuimbeton kun je gebruiken als fundering in gebieden met lage draagkracht. Doordat je een evenwicht funderingsplaat stort, helpt het om het gewicht van het gebouw gelijkmatig te verdelen.

  • Geluidsisolatie

Schuimbeton beschikt over unieke akoestische eigenschappen. Deze eigenschappen verminderen geluidsoverdracht tussen verdiepingen en kamers.

Alle informatie samengevat

Schuimbeton is een geavanceerde oplossing met een uitstekende isolatiewaarde, wat bijdraagt aan een verhoogde energie-efficiëntie en comfort. Door te kiezen voor schuimbeton, investeer je in de duurzaamheid en de waarde van je huis.

Wat betekent dit voor jou?

Interesse in schuimbeton voor jouw project? Neem direct contact op met Faber Comfortvloer. We leggen je graag uit hoe onze schuimbetonoplossingen jou verder kunnen helpen. Of vraag direct vrijblijvend een offerte aan:

Gerelateerde blogs