Een goede isolatie is essentieel voor zowel nieuwbouw als renovatieprojecten. Schuimbeton is een populair materiaal geworden, vanwege zijn unieke eigenschappen die leiden tot zowel kostenbesparing als energiebesparing. In deze blog leggen we uit wat de Rc-waarde van schuimbeton is, waarom deze waarde belangrijk is en hoe schuimbeton kan bijdragen aan de energie-efficiëntie van jouw woning.
Wat is de Rc-waarde?
De Rc-waarde, oftewel thermische weerstand, geeft aan hoe goed een materiaal warmte kan weerstaan en isoleren. Hoe hoger de Rc-waarde, hoe beter het isolerende vermogen. Deze waarde is cruciaal bij het bepalen van de energie-efficiëntie van een gebouw en is een belangrijke factor in bouwvoorschriften en duurzaamheidsnormen.
De Rc-waarde van schuimbeton:
Schuimbeton heeft een Rc-waarde van ongeveer 1 m²K/W per 10 cm dikte. Dit betekent dat voor een standaard Rc-waarde van 3,5 m²K/W, zoals vereist door het Nederlandse Bouwbesluit, een laagdikte van ongeveer 350 mm nodig is. Deze hoge Rc-waarde maakt schuimbeton erg geschikt voor verschillende isolatietoepassingen in de bouw.
De Rc-waarde van Faber Comfortvloer.
De Faber Comfortvloer heeft een isolatiewaarde van Rc 1,075 m²K/W per 10 cm vloerdikte. Als je de nieuwbouwnorm wil halen met een Rc van 3,5 m²K/W, dan houd je een isolatielaag van 330 mm aan. In de meeste gevallen is je huidige kruipruimte diep genoeg om te voldoen aan deze eis. Tevens voldoe je gelijk aan de normen van een hoger energielabel.
Waarom kiezen voor schuimbeton?
Schuimbeton biedt meerdere voordelen vergeleken met traditionele isolatiematerialen:
Duurzaamheid.
Het is bestand tegen schimmel en rot, waardoor de levensduur van de bouwstructuur wordt verlengd.
Installatiegemak.
Schuimbeton kan eenvoudig worden verpompt en op locatie worden gestort, wat zorgt voor een snel en efficiënt bouwproces.
Wooncomfort.
Goede isolatie zorgt voor een constante temperatuur in huis, waardoor koude tocht of overmatige hitte wordt voorkomen.
Benieuwd naar de mogelijkheden?
Ervaar het behaaglijke gevoel van een nieuwbouwwoning.
Je kan schuimbeton op verschillende manieren toepassen, waaronder:
Vloerisolatie.
Schuimbeton is een lichtgewicht oplossing die helpt bij het verlagen van de vloerbelasting en het verbeteren van de warmte-isolatie.
Funderingen.
Schuimbeton kun je gebruiken als fundering in gebieden met lage draagkracht. Doordat je een evenwicht funderingsplaat stort, helpt het om het gewicht van het gebouw gelijkmatig te verdelen.
Geluidsisolatie.
Schuimbeton beschikt over unieke akoestische eigenschappen die geluidsoverdracht tussen verdiepingen en kamers verminderen.
Alle informatie samengevat.
Schuimbeton is een geavanceerde oplossing met een uitstekende Rc-waarde. Het draagt bij aan een verhoogde energie-efficiëntie en comfort en door te kiezen voor schuimbeton investeer je in de duurzaamheid en verhoog je de waarde van je huis.
Wat kun je nu doen?
Interesse in schuimbeton voor jouw project? Neem direct contact op met Faber Comfortvloer. We leggen je graag uit hoe onze schuimbetonoplossingen jou verder kunnen helpen. Bezoek onze website of bel ons vandaag nog!
Heb je water in jouw kruipruimte of kelder? Dan ben je niet de enige. Het komt in veel woningen in Nederland voor. Ventileer je de kruipruimte goed? Dan heeft het vocht weinig invloed. Ruik je stank of muffe lucht in de woning? In deze blog lees je over oorzaken, gevolgen en oplossingen.
Rc-waarde of Rd-waarde voor isolatie – Welke waarde is goed?
Ga je isoleren? Dan kom je al snel de Rc-waarde of Rd-waarde tegen. Kort omschreven; des te hoger de Rc-waarde of Rd-waarde, des te beter is je huis geïsoleerd.
Dat er naar deze termen gezocht wordt komt mede doordat het RVO een minimale isolatiewaarde heeft ingesteld. Momenteel is de minimale Rd-waarde 3,5 m2 K/W. In je zoektocht naar de juiste isolatie merk je al snel dat er nog meer termen zijn om de isolatiewaarde aan te duiden. Denk hierbij aan lambda-waarde, Rbw- en Rbf-waarde.