Een goed begin is het halve werk! Daarom komt onze werkvoorbereider altijd even checken voordat we het schuimbeton storten. Zo voorkomen we verrassingen en blijft je project op schema. De voorbereidingen voor het storten bestaan uit twee hoofdonderdelen: 1. Voorwerk kruipruimte, en 2. Folie en piketten. Lees beide onderdelen goed door, en mochten er bijzonderheden zijn of is iets niet helemaal duidelijk? Vraag het ons, team Faber staat voor je klaar.

Voorwerk kruipruimte
- De bestaande houten constructievloer en balken dienen in hun geheel te zijn verwijderd zodat de kruipruimte in zijn geheel bloot komt te liggen. En-suite deuren, wanden of keukens moeten gestut worden zodat deze stabiel staan. Wil je weten hoe dit moet? Lees dan deze uitgebreide beschrijving in onze blog.
- De kruipruimte moet volledig vrij zijn van vuil en puin. Wij handteren harkschoon als norm.
- Controleer en/of vervang oud leidingwerk, riolering en elektra. Alles wordt meegestort, dus let op: metalen leidingen moeten worden vervangen door kunststof om corrosie te voorkomen. Tip! Gebruik zo min mogelijk koppelingen in de vloer en bescherm leidingen met mantelbuizen. Twijfel je over toekomstige aansluitingen? Plaats dan nu alvast extra loze leidingen [DK1] – zo ben je goed voorbereid!
- Impregneer of injecteer de gemetselde fundering om te voorkomen dat vocht in de wanden optrekt. We adviseren hiervoor om altijd een gespecialiseerde partij in de arm te nemen zodat kwaliteit altijd voorop blijft staan.
- Zorg ervoor dat de ruimte geheel vrij is van obstakels. Dit geeft installateurs de ruimte om efficiënt en veilig te werken en voorkomt beschadigingen.
Folie en piketten
Als al het voorwerk in de kruipruimte juist uitgevoerd is kan de folie geplaatst worden en de piketpaaltjes geslagen worden. Beide handelingen kunnen wij ook voor je doen, geef dit op tijd aan ons door zodat de planning hiermee rekening kan houden. De folie zorgt ervoor dat het schuimbeton niet in aanraking komt met de grond of de muren. Houdt hierbij rekening met het volgende:
- Zorg ervoor dat de niet te strak tegen de muur of grond aan zit – als het schuimbeton gestort wordt kan het gewicht de folie van de muren los raken als deze te strak zit.
- Gebruik dunne bouwfolie voor de muren en dikke, stevige bouwfolie voor op de grond. Om de folie te bevestigen adviseren we om spuitlijm te gebruiken.
- Normaliter is de riolering is op een bepaalde hoogte vastgezet, leg in dit geval de folie onder de buizen door en plak de kieren af.
- Zorg ervoor dat alle folie goed is afgeplakt aan alle randen zodat er een soort zwembad ontstaat
- Houten paaltjes (piketpaaltjes) worden gebruikt om de hoogte van het uiteindelijke schuimbeton aan te geven. Sla deze op de juiste hoogte in de grond door de folie heen, ongeveer 2 tot 2,5 van elkaar vandaan. Het schuimbeton wordt gestort ter hoogte van dit houten paaltje.
Wil je zien hoe wij folie en pikketten plaatsen? Bekijk dan deze video uit de praktijk.

Zaken om rekening mee te houden
Voordat er gestort wordt is het nodig om een aantal voorzorgmaatregelen te treffen:
- Bedek aangrenzende ruimtes, muren en oppervlakken met folie of dekzeil om betonspetters te voorkomen en de schoonmaak na installatie te vergemakkelijken. (Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan het afplakken van je klassieke ensuite deuren, schouw of andere originele elementen. In deze blog lees je hoe je je keuken of ensuite deuren kunt stutten.)
- Blijft de keuken staan? Dek deze dan goed af zodat het overtollige vocht niet in de keuken kan trekken en zorg voor extra ventilatie en houd dit tijdens het droogproces goed in de gaten.
- Zorg na het storten van het schuimbeton direct voor goede ventilatie. Bij het storten van de dekvloer mag ventilatie pas na 36 uur plaatsvinden. Houd bij alle werkzaamheden kinderen en huisdieren op veilige afstand.
Loop je tegen bijzonderheden of andere uitdagingen aan die niet hierboven benoemd worden? Bespreek deze met Faber, we helpen je graag! Ga naar contact of bel ons via 088 – 555 44 22.
Wil je meer weten over de werkwijze van Faber? Lees hier meer over in onze werkwijze.