Home › Blog › Het onderstutten van keukens, ensuite deuren of tussenmuren bij schuimbeton.
Het onderstutten van keukens, ensuite deuren of tussenmuren bij schuimbeton.
Geschreven door: Dirk
Bij de renovatie van een woning met een houten vloer komt vaak schuimbeton als beste oplossing naar voren. Dit materiaal zorgt niet alleen voor een stabiele ondergrond, maar biedt ook uitstekende isolatie. Toch kan de renovatie spanningen oproepen als het gaat om de bestaande inrichting: hoe blijft bijvoorbeeld een keuken, set ensuite deuren of tussenmuur stevig staan tijdens het storten van het schuimbeton? Gelukkig is dit proces met de juiste aanpak volledig veilig en overzichtelijk.
Waarom onderstutten nodig is.
Bij het verwijderen van een oude houten vloer wordt de draagstructuur tijdelijk weggenomen. Zonder ondersteuning kan dit leiden tot verzakkingen of schade aan bestaande elementen zoals keukens of tussenmuren. Het onderstutten zorgt ervoor dat deze objecten stevig blijven staan, ook als er gewerkt wordt aan een nieuwe vloer.
Hoe werkt onderstutten?
Onderstutten is een techniek waarbij tijdelijke ondersteuning wordt aangebracht onder de constructie die behouden moet blijven. Dit kan door gebruik te maken van houten balken, stalen steunen of verstelbare stempels. Deze worden strategisch geplaatst om het gewicht gelijkmatig te verdelen. Bij het plaatsen van schuimbeton, zoals onze Faber Comfortvloer, is nauwkeurigheid van groot belang om het proces soepel te laten verlopen.
Voorbeelden van onderstutten.
Keukens.
Bij keukens met vaste elementen, zoals een keukenblad of kastenwand, zorgen stempels ervoor dat alles stevig blijft staan tijdens de werkzaamheden. Zorg ervoor dat de keuken volledig onderstut is er hier geen beweging meer in zit. Vervolgens controleer je de leidingen en de afvoer en indien nodig vervang deze. Plak de keuken volledig af, zodat het vocht wat vrijkomt bij het uitharden van het schuimbeton de keuken niet kan beschadigen. Houd er rekening mee dat je in de ruimte van de keuken extra ventileert. De ruimte onder de keuken dient volledig puinvrij en leeg te zijn. Plaats de staanders waarmee je de keuken onderstut op een stoeptegel, zodat deze stabiel komt te staan (zie afbeelding). Zorg ervoor dat al je keuken spullen uit de keuken zijn en dat de keuken helemaal leeg is. (Eventuele beschadiging door de hoeveelheid vocht die vrijkomt zijn voor risico van de opdrachtgever.)
Ensuite deuren.
Ensuite deuren zijn vaak zwaar en maken deel uit van een draagconstructie. Tijdelijke steunen worden precies geplaatst om het gewicht van de deuren en het omliggende frame op te vangen. Plaats ook hier de staanders weer op stoeptegels, zodat deze stabiel komen te staan. Zo blijven deze karakteristieke elementen behouden.
Tussenmuren.
Voor tussenmuren die geen dragende functie hebben, volstaat eenvoudige ondersteuning. Op de afbeelding kun je zien hoe je lichte tussen muren kunt ondersteunen. Plaats hierbij de staanders ook weer op een stoeptegel, zodat deze stabiel staat. Dragende tussenmuren staan over het algemeen niet op de vloer, maar op een fundering. Op het moment dat hier aanpassingen voor nodig zijn, dien je hiervoor een constructeur te raadplegen.
De voordelen van schuimbeton.
Wanneer het onderstutten goed is uitgevoerd, kan het schuimbeton eenvoudig worden gestort. De Faber Comfortvloer zorgt voor:
Uitstekende isolatie: warm in de winter, koel in de zomer.
Een stabiele basis: ideaal voor verdere afwerking, zoals vloerverwarming.
Duurzaamheid: met onze eigen Isolite75 bieden we het schuimbeton met de hoogste isolatiewaarde.
Professionele aanpak met Faber Comfortvloer.
Het onderstutten van jouw keuken, ensuite deuren of je niet dragende tussenmuren is een deskundige aanpak. Het is een een klus die nauwkeurig en precies uitgevoerd moet worden. Mocht je hier zelf geen handigheid in hebben, adviseren wij je om een aannemer in de arm te nemen die je hierin kan ondersteunen. Wil je weten wat er mogelijk is in jouw woning? Neem vrijblijvend contact met ons op. Met de juiste voorbereiding wordt jouw verbouwing een succes!
Vocht in huis. Dat is een veel voorkomend probleem bij oude huizen, maar ook nieuwe woningen kunnen last hebben van vocht. Het probleem ontstaat door de vochtige grond waarop de huizen zijn gebouwd. Bij nieuwe woningen is het vochtprobleem meestal redelijk snel opgelost door het toepassen van (extra) ventilatie, isolatie of (vloer)verwarming. Bij oudere woningen zijn de vochtproblemen vaak heftiger. Het is dan ook belangrijk dat je goed onderzoekt of je goed laat informeren wat voor jou de beste oplossing is.
Wij leiden je door het doolhof van renovatievloeren in de woningbouw. Wanneer jij als particulier je oude houten vloer wenst te vervangen door een nieuwe betonvloer, kom je terecht in een doolhof aan informatie, want wat is de meest duurzame en kostenbesparende renovatievloer? En wat zijn de sterke en minder sterke eigenschappen van de verschillende vloertypen? Om je keuze te vereenvoudigen, zetten wij zeven renovatievloeren op een rij.