< Naar overzicht

Wat is schuimbeton?

1 augustus 2024

Schuimbeton is een licht mengproduct van cement, water en schuim. Juist die samenstelling zorgt ervoor dat het mengsel zo goed isoleert. Waarom kiezen steeds meer mensen voor dit innovatie bouwmateriaal? In deze blog gaan we je alles vertellen over schuimbeton, hoe je het kunt toepassen en waarom het voor jou een goede keuze is.

De unieke eigenschappen en voordelen van schuimbeton:

Schuimbeton is niet zomaar een bouwmateriaal. Het heeft meerdere unieke eigenschappen en daarmee ook voordelen waarmee het zich onderscheidt van traditionele betonsoorten:

1. Lichtgewicht samenstelling

Schuimbeton is licht van gewicht en daardoor niet alleen in kruipruimtes, maar ook op veel andere plaatsen goed toe te passen is. Het bestaat uit cement, water en schuim en is door de lucht die opgesloten zit in het schuimbeton lichter dan standaard beton.  

2. Uitstekende isolerende eigenschappen

Door de aanwezigheid van luchtbelletjes en de gesloten structuur heeft het een uitstekende thermische isolatie. Dit betekent minder warmtevlies en de hele winter warme voeten. Wie wil dat nou niet!? En, het heeft ook nog eens een positieve invloed op je energierekening.  

3. Zelf nivellerende werking

Schuimbeton heeft een zelf nivellerende werking. Hierdoor is het makkelijk toepasbaar en zorgt het ervoor dat het verwerken en aanbrengen minder arbeidsintensief is dan gewoon beton.

4. Eenvoudige toepassing

Het is makkelijk toe te passen. Hierdoor kunnen bouwprocessen snel en efficiënt verlopen.

Toepassingen van schuimbeton:

Het innovatieve bouwmateriaal is door zijn veelzijdigheid op verschillende manieren toe te passen. Het is een materiaal wat uitstekend gebruikt kan worden als isolatiemiddel, opvulmiddel en versterkingsmiddel.

Schuimbeton storten - Faber Comfortvloer

Vloeren

Dankzij de unieke samenstelling en de hoge isolatiewaarde is schuimbeton ideaal voor vloerrenovatie en vloerisolatie. Dit materiaal is licht van gewicht, vochtwerend en biedt uitstekende isolerende eigenschappen.

Fundering

Ook een schuimbeton fundering heeft de eigenschap dat het een lichtgewicht constructie is. Dit maakt het een perfect materiaal om ondergronden met weinig draagkracht op te hogen en een fundering te maken.

Kruipruimte isolatie

Schuimbeton is een ideaal materiaal om de kruipruimte te isoleren. Hiermee maak je voorgoed een einde aan vocht-, tocht- en schimmelproblemen die in de kruipruimte ontstaan.

Voordelen van de Faber Comfortvloer:

Faber Comfortvloer streeft vooruit in de schuimbeton technologie, met producten die specifiek zijn ontworpen om de efficiëntie en het comfort van jouw woning te maximaliseren.

Energiebesparing

Met de Faber Comfortvloer bespaar je jaarlijks tot 20% op je energierekening. Dit komt door de hoge isolerende waarde. Ook behaal je gegarandeerd een hoger energielabel voor je woning.  

Duurzaamheid

Wil jij de levensduur van je constructies verhogen? Dan is schuimbeton het ideale materiaal. Het is zeer duurzaam en gaat lang mee.

Verhoogd wooncomfort

Optimaal wooncomfort begint bij schuimbeton. Profiteer van uitstekende isolatie en kies voor onze Faber Comfortvloer. Hiermee creëer je een comfortabele en energiezuinige leefomgeving en geniet je van een goed geïsoleerde woning. Daarbij zijn nare geuren en schimmels verleden tijd geworden, hetzelfde geldt voor krakende houten vloeren. De Faber Comfortvloer heeft een grote invloed op een comfortabele woonomgeving.

Schuimbeton, vloerverwarming en anhydrietdekvloer - Faber Comfortvloer

Nadelen van schuimbeton

De voordelen zijn helder, maar om volledig in informatie te voorzien, beschrijven we ook enkele nadelen.

  • Voorbereiding

Schuimbeton is makkelijk aan te brengen. Een goede voorbereiding is echter wel nodig om de werkzaamheden goed uit te kunnen voeren.  

  • De ruimte is enige tijd niet beschikbaar

Tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden is de ruimte niet beschikbaar. Zowel na de stort van het schuimbeton als na de stort van het anhydriet is de vloer na 24 tot 36 uur weer beloopbaar.  

  • Afhankelijk van weersomstandigheden bij buiten storten

Wanneer je schuimbeton buiten toe gaat passen mag er tijdens en 24 uur na de stort geen regen bij komen. Ook kan het niet gestort worden als het vriest.

  • De kruipruimte is niet meer bereikbaar

Na het storten van schuimbeton zal de kruipruimte niet meer bereikbaar zijn. Je moet je alleen afvragen of dit wel zo’n nadeel is. Deze ruimte heeft geen functie en tegenwoordig zorgt een kruipruimte alleen maar voor vocht- en schimmelproblemen.

Alle informatie samengevat

Schuimbeton is een innovatief en veelzijdig materiaal, wat op heel veel manieren te gebruiken is. Doordat het makkelijk toepasbaar is en uitstekende isolerende eigenschappen heeft, is het ideaal materiaal voor vloeren, funderingen, isolatie en renovatie.

Wat betekent dit voor jou?

Benieuwd geworden naar de mogelijkheden? Wacht niet langer en neem contact met ons op. Wij sturen vrijblijvend een werkvoorbereider bij je langs om jouw situatie te bekijken en de mogelijkheden te bespreken. Of vraag direct vrijblijvend een offerte aan:

Gerelateerde blogs