Droogtijd van dekvloer versnellen.

Is de droogtijd van de dekvloer te versnellen?

Geschreven door: Els

Na het aanbrengen van een nieuwe dekvloer, bijvoorbeeld boven op het schuimbeton en vloerverwarming, is het belangrijk dat deze goed uitdroogt voordat je verdergaat met de afwerking en het plaatsen van de leefvloer. Vooral bij anhydrietvloeren, die we bij Faber Comfortvloer standaard gebruiken, is die droogtijd een essentieel onderdeel van het renovatieproces. Maar kun je dit proces versnellen? Het korte antwoord: ja, met de juiste aanpak.

Waarom drogen belangrijk is

Een dekvloer moet voldoende droog zijn voordat je de leefvloer gaat leggen. Doe je dat te vroeg, dan loop je het risico op vochtproblemen of een slechte hechting. De droogtijd hangt af van het type vloer, de omgevingstemperatuur en de luchtvochtigheid in de woning. Anhydrietvloeren hebben over het algemeen een kortere droogtijd dan zandcement, maar het blijft een belangrijk aandachtspunt in de planning.

Zo versnel je het droogproces

Bij Faber Comfortvloer weten we hoe belangrijk een strakke planning is. Daarom geven we je hier drie effectieve manieren om de droogtijd van een anhydrietvloer te versnellen:

1. Opstarten van de vloerverwarming (opstookprotocol)

Zeven dagen na het aanbrengen van de anhydrietvloer kun je de vloerverwarming langzaam gaan opstarten volgens het opstookprotocol. Dit zorgt ervoor dat het vocht gecontroleerd verdampt en de vloer gelijkmatig droogt. Let wel op: dit moet stapsgewijs gebeuren om scheurvorming te voorkomen.

2. Bouwdrogers inzetten

Door één of meerdere bouwdrogers te plaatsen, verhoog je de droogcapaciteit van de ruimte. Combineer dit met voldoende ventilatie, zodat het vocht uit de lucht kan worden afgevoerd. Dit is vooral effectief bij koud of vochtig weer, wanneer natuurlijke droging langer duurt. Het is belangrijk dat je hierbij ramen en deuren gesloten houdt. 

3. De vloer constructief schuren

Een andere manier om het droogproces te versnellen is door de vloer open te schuren. Hierdoor verdampt het restvocht makkelijker via het vloeroppervlak. Deze methode wordt vaak gecombineerd met het gebruik van bouwdrogers voor een optimaal resultaat. Bij Faber kunnen wij dit eventueel voor jou doen. 

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Ervaar het behaaglijke gevoel van een nieuwbouwwoning. Bereken eenvoudig jouw prijs.

Prijs berekenen

Combineren = versnellen

Het beste resultaat bereik je vaak met een combinatie van bovenstaande maatregelen. Denk aan het starten van de vloerverwarming in combinatie met bouwdrogers en een geschuurde toplaag. Op die manier droogt de vloer sneller én op een goede manier.

Faber Comfortvloer: kennis en begeleiding

Bij Faber Comfortvloer begeleiden we klanten van A tot Z in het vloerrenovatie-proces. Dat betekent dat we niet alleen zorgen voor een kwalitatieve vloeropbouw met schuimbeton en anhydriet, maar ook adviseren over het droogproces. Tijdens de werkvoorbereiding vertellen we precies wanneer je wat kunt doen om de voortgang soepel te laten verlopen.

Samengevat

Ja, je kunt de droogtijd van een anhydrietvloer versnellen. Door slim om te gaan met warmte, ventilatie en bouwdrogers kun je kostbare tijd besparen zonder in te leveren op kwaliteit. Wil je weten hoe dit werkt in jouw woning? Neem dan contact op met Faber Comfortvloer voor een persoonlijk adviesgesprek.

Meer lezen?

Anhydrietvloer, gietvloeren en smeervloeren - Faber Comfortvloer

Wat zijn de verschillen tussen gietvloeren en smeervloeren?

Bij het kiezen van een vloer voor je woning kom je al snel de termen gietvloeren en smeervloeren tegen. Maar wat is nu precies het verschil? En waarom is een gietvloer, zoals onze anhydrietvloer, vaak de betere keuze? In deze blog leggen we het duidelijk en eenvoudig uit. Zo maak jij een weloverwogen keuze en profiteer je direct van optimaal comfort en duurzaamheid.

Lees meer
Dekvloer afreien.

Zandcement­dekvloer of cementgebonden gietdekvloer — Wat is het verschil?

Bij het kiezen van de juiste dekvloer voor je project kan het verschil tussen een zandcementdekvloer en een cementgebonden gietdekvloer verwarrend zijn. In deze blog leggen we uit wat deze vloertypen precies zijn en wanneer je welke vloer het beste kunt toepassen.

Lees meer

Bereken nu zelf jouw prijs.

Ontvang vrijblijvend een offerte.