Huizen in Nederland isoleren.

Huis isoleren — stappenplan, kosten en tips

Geschreven door: Dirk

Isoleren is de belangrijkste eerste stap voor het verduurzamen van jouw huis. Oudere woningen zijn vaak nog niet goed geïsoleerd en kunnen hierdoor minder snel van het gas af. Daarnaast zijn de mogelijkheden om elektrisch te verwarmen beperkt en duur in aanschaf.

Isoleren en het verduurzamen van jouw woning.

Geld besparen begint met isoleren. Daarom is dit hét moment om te starten. Het lijkt erop dat de overheid een gasloze toekomst voor ogen heeft, maar die investering kan niemand in één keer doen. Bron: Mileu Centraal.

Stappen voor een gasloos huis.

Om van een slecht geïsoleerde woning naar een gasloos huis te gaan, kun je de volgende stappen ondernemen:

  1. Begin met het dichtmaken van naden en kieren. Je wilt zo veel mogelijk voorkomen dat kou de woning binnenkomt.
  2. Heb je een slecht geïsoleerde vloer? Isoleer of vervang deze dan zo snel mogelijk door een goed geïsoleerde vloer. Kies bijvoorbeeld voor de Faber Comfortvloer met schuimbeton.
  3. Zorg voor HR++ glas of hoger.
  4. Isoleer de spouwmuur.
  5. Isoleer het dak.

Pas daarna is het zinvol om de volgende onderdelen toe te passen:

  1. Vloerverwarming. Dit type verwarming is het meest aangenaam en geschikt voor een gasloze toekomst.
  2. Zonnepanelen. Hiermee kun je je eigen energie opwekken. 
  3. Warmtepomp of elektrisch verwarmen. Deze systemen zijn duur en werken alleen in een goed geïsoleerde woning. 

Dit is een ruw overzicht. Het ruwe overzicht is voornamelijk om te laten zien dat isoleren de belangrijkste stap is voor het verduurzamen van jouw woning. In welk jaar is de woning gebouwd? En wat is er al gedaan op het gebied van isolatie?

Jaren 30 woning isoleren.

In Nederland zijn talloze jaren 30 woningen gebouwd. Dit zijn fraaie woningen, maar deze zijn destijds nauwelijks of niet geïsoleerd. Bij de meeste huizen is misschien al gestart met het plaatsen van dubbelglas, dak- of spouwmuurisolatie. We komen hier nog veel oude houten ondervloeren tegen. Het is zeker mogelijk om deze te isoleren, maar wij adviseren om deze te vervangen door de Faber Comfortvloer met als basis schuimbeton, vloerverwarming en een anhydrietvloer. Met deze vloer ben je klaar voor een duurzame en gasloze toekomst. 

Huizen isoleren in Nederland stappenplan.

Woning gebouwd vóór 1975 isoleren.

Bij de bouw zijn deze woningen nagenoeg niet geïsoleerd. Dit geeft je volop mogelijkheden om jouw woning beter te isoleren en te verduurzamen. 

Woning gebouwd tussen 1975 en 1982 isoleren.

In deze periode is gestart met het plaatsen van isolatie tijdens de bouw. Met name in het dak en spouwmuur. Deze isolatie is naar de huidige standaarden zeker niet voldoende. Informeer daarom goed bij een gerenommeerd isolatiebedrijf hoe je dit op juiste manier kunt verbeteren.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Ervaar het behaaglijke gevoel van een nieuwbouwwoning.

Vrijblijvende offerte

Woning isoleren gebouwd tussen 1983 en 1991.

De isolatie tijdens de bouw werd in deze periode iets beter. Vaak zijn het isolatielagen van vijf tot zeven centimeter. Dit is naar de huidige standaarden niet voldoende. Verder is er misschien wel dubbelglas geplaatst, maar waarschijnlijk is dit een inmiddels een verouderd type. Vervangen door HR++ glas is zeker zinvol om de isolatiewaarde van je woning te verhogen.

Woning isoleren gebouwd tussen 1992 en 1999.

Deze huizen zijn gebouwd met goede isolatie in het dak, de gevel en de vloer. Bij deze huizen is extra isoleren interessant als je energieneutraal wilt wonen. Je kunt zelf stroom opwekken met eigen zonnepanelen en dit gebruiken voor warmteopwekking door middel van een warmtepomp. Doordat hier alles al geïsoleerd is, adviseren wij je het extra isoleren onder te brengen bij een gerenommeerd isolatiebedrijf!

Na 2000.

Deze woningen zijn zeer goed geïsoleerd. Het glas is HR++ of zelfs triple glas. Ook de vloer, muren en het dak zijn uitstekend geïsoleerd.

In welke volgorde isoleren om het meeste geld te besparen?

Zie je door de bomen het bos niet meer? Neem dan contact op met een engergiecoach. Deze kan jou helpen met het maken van een plan van aanpak. Samengevat is het advies vaak om eerst het huis goed te isoleren. Je isoleert de ‘schil’ van de woning. 

Stappenplan huis isoleren.

De voordelen van isoleren:

  • Besparen op de energierekening. Het grootste voordeel is natuurlijk dat je minder gas verbruikt en daardoor flink bespaart op de energierekening.
  • Het behaaglijke gevoel van een nieuwbouwwoning.
  • Sneller genieten van een warme ruimte. Isolatie zorgt er simpelweg voor dat de ruimte sneller warm wordt, maar ook dat de warmte beter binnen blijft.

Isoleren en ventileren – wat heeft dat met elkaar te maken?

Bij isoleren denk je misschien in eerste instantie aan de kosten, maar isolatie verandert het klimaat in de woning. Schone lucht is heel belangrijk voor een gezond leefklimaat. Laat je bijvoorbeeld het glas vervangen, denk dan na over de ventilatieroosters.

Vloer isoleren met schuimbeton.

Een geïsoleerde woning en onderhoud.

Er is nogal wat verschil tussen de duurzaamheid van de isolatiemaatregelen. Dakisolatie en spouwmuurisolatie is voor lange tijd, maar bij bodemisolatie en vloerisolatie is er nogal wat verschil. Bodemisolatie kan minder goed werken door stijgend grondwater. Vloerisolatie met folie kan minder goed werken door tocht in de kruipruimte. Daarnaast neemt de isolerende werking van isolatiematerialen onder de vloer af door wisselend klimaat onder de vloer zoals vocht in de kruipruimte na een natte periode en weer indrogen van het materiaal. Hierdoor is de kans op schimmelvorming groot welke het materiaal aantast en ook ongedierte in de kruipruimte kan het materiaal aanvreten. 

Op zoek naar duurzame vloerisolatie voor de houten vloer waar je de rest van je leven plezier van hebt? Kijk dan naar een duurzame oplossing met schuimbeton. Schuimbeton is een uitstekend materiaal voor het isoleren van de vloer. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw woning? Klik op knop hieronder voor de contactmogelijkheden of vraag vrijblijvend een offerte aan. 

Meer lezen?

Vloer isoleren: het storten van schuimbeton.

Dé oplossing tegen een vochtige kruipruimte.

Vochtproblemen in de kruipruimte kunnen ernstige schade aanrichten aan een woning, van structurele problemen tot het verslechteren van houten vloeren. Vocht onder je huis kan leiden tot een reeks complicaties, waaronder schimmelgroei en een toename van ongedierte. Het aanpakken van deze problemen vereist niet alleen directe actie, maar ook duurzame oplossingen om de gezondheid en veiligheid van je woonruimte te garanderen. Wij hebben de oplossing tegen een vochtige kruipruimte.

Lees meer
Jaren 30 woning isoleren.

Jaren 30 woning isoleren – Waar start je?

Jaren 30 woningen zijn erg populair in Nederland. Het zijn prachtige woningen en ze staan vaak op een gunstige plek in de stad. De huizen zijn karakteristiek met herkenbare elementen. Een nadeel is dat ze vaak slecht tot niet geïsoleerd zijn. Rond 1975 werd pas gestart met isoleren tijdens de bouw. De vloeren van jaren 30 woningen zijn meestal van hout en het dak en de spouwmuren zijn niet geïsoleerd. Je komt ook nog regelmatig enkelglas of glas in lood tegen.

Lees meer

Bereken nu zelf jouw prijs.

Ontvang vrijblijvend een offerte.