Home › Blog › Rc-waarde of Rd-waarde voor isolatie – Welke waarde is goed?
Rc-waarde of Rd-waarde voor isolatie – Welke waarde is goed?
Geschreven door: Kim
Ga je isoleren? Dan kom je al snel de Rc-waarde of Rd-waarde tegen. Kort omschreven; des te hoger de Rc-waarde of Rd-waarde, des te beter is je huis geïsoleerd.
Dat er naar deze termen gezocht wordt komt mede doordat het RVO een minimale isolatiewaarde heeft ingesteld. Momenteel is de minimale Rd-waarde 3,5 m2 K/W. In je zoektocht naar de juiste isolatie merk je al snel dat er nog meer termen zijn om de isolatiewaarde aan te duiden. Denk hierbij aan lambda-waarde, Rbw- en Rbf-waarde.
Wat is Rc-waarde? En wat is de eenheid?
De Rc-waarde geeft het isolerend vermogen aan van de hele constructie, bijvoorbeeld het dak, de vloer of de spouwmuur. Hoe hoger het getal, des te beter het isoleert. En nee, Rc-waarde is niet hetzelfde als de Rd-waarde!
Er gelden wettelijke normen voor de Rc-waarde. Bij dakisolatie binnen nieuwbouwwoningen geldt momenteel bijvoorbeeld een Rc waarde van Rc 6,0 of meer. Voor dakisolatie in bestaande woningen geldt een minimale Rc-waarde van Rc 2,0. Over het algemeen geldt dat een Rc-waarde van Rc 3,5 voor goede isolatie zorgt. Om de woning energieneutraal te maken, heb je minimaal een Rc-waarde van Rc 6,0 nodig voor dakisolatie.Ook de vloer is een belangrijk onderdeel voor energieneutraal wonen. Daarvoor adviseert Mileu Centraal een Rc-waarde van Rc 3,5 tot Rc 5,0 met schuimbeton is dat bijvoorbeeld goed mogelijk.
Wat is Rd-waarde of R-waarde?
Met Rd-waarde en R-waarde wordt hetzelfde bedoeld. Het geeft de warmteweerstand van isolatiemateriaal aan. Je kunt controleren hoe groot het isolerend vermogen van de isolatie is. Des te hoger de R-waarde, des te beter is het isolerend vermogen. Enkele voorbeelden:
Spouwmuurisolatie Aminotherm in een spouw van 50 mm heeft een Rd-waarde van Rd 1,11.
Vloerisolatie met schuimbeton van het type Isolite heeft een Rd-waarde van Rd 3,5 bij een dikte van 33 cm. Heb je veel ruimte, dan is het slim om een dikkere vloer te plaatsen. Er is relatief minder extra werk nodig en de Rd-waarde is hoger. Let op! Niet ieder type schuimbeton is hetzelfde. Schuimbeton van Faber Comfortvloer is geregistreerd en gekeurd.
Isoleren met schuim aan de onderkant is mogelijk. Bij een betonvloer is dit een goede optie en hiermee haal je bij 15 tot 20 cm een Rd-waarde van Rd 3,95.
Wat is de lambda-waarde?
De lambda-waarde geeft aan hoeveel warmte een bepaald soort materiaal kan geleiden. Bijvoorbeeld materiaal als hout, baksteen, beton, etc. Hoe lager de lambda-waarde, des te minder warmte wordt doorgegeven en des te beter isoleert het materiaal. Lucht in beton zorgt er bijvoorbeeld voor dat er minder warmte kan worden doorgegeven. Dit zorgt dat de lambda-waarde lager wordt. Voorbeelden van de lambda-waardes van verschillende materialen:
Spouwmuurisolatie met Aminotherm Isoplusschuim: lambda-waarde 0,035 W/mK.
Dakisolatie met PIR: lambda-waarde 0,019 – 0,027 W/mK.
Dakisolatie of muurisolatie met Glaswol: lambda-waarde 0,032 – 0,040 W/mK.
Benieuwd naar de mogelijkheden?
Ervaar het behaaglijke gevoel van een nieuwbouwwoning.
Rbw is de afkorting voor Resistance Basement Wall. Rbf is de afkorting voor Resistance Basement Floor. Deze waardes worden gebruikt om de isolatiewaarde van bodemisolatie aan te geven. Je komt regelmatig hoge Rbw en Rbf waardes tegen, bijvoorbeeld bodemisolatie met Airofill EPS-korrels met een Rbf-waarde tot wel 7,33. Let op! Om subsidie te ontvangen wordt daar niet naar gekeken. Voor de subsidie wordt alleen gekeken naar de minimale Rd-waarde van Rd 3,5.
Welke Rd-waarde heb je nodig om subsidie te ontvangen?
Laat je jouw woning isoleren door een gespecialiseerd bedrijf? Het bedrijf kan je informeren over de voorwaarden. De subsidie aanvragen kun je makkelijk zelf doen. De voorwaarden zijn samengevat:
Momenteel is de minimale Rd-waarde Rd 3,5.
Momenteel kom je bij één isolerende maatregel al in aamerking voor subsidie.
De isolatie moet voorkomen op de maatregelenlijst. Klik hier om naar de maatregelenlijst te gaan.
Het werk moet uitgevoerd worden door een erkend bouwinstallatiebedrijf. Daarvoor moet het bedrijf bij de KvK ingeschreven staan in de sector bouwnijverheid. Je kunt dit controleren door te bekijken of de SBI-code van het bedrijf begint met 41, 42 of 43.
Het werk moet uitgevoerd worden in de bestaande thermische schil.
Na uitvoering van de eerste isolatiemaatregel heb je maximaal 12 maanden de tijd om de subsidie aan te vragen.
Je hebt een DigiD nodig om de subsidie aan te vragen.
Voor meer informatie ga je naar RVO. Heb je liever persoonlijk advies? In elke gemeente kun je terecht bij het energieloket. Die vertellen je meer over de voorwaarden waar je aan moet voldoen om subsidie te ontvangen.
Kun je de Rc-waarde of Rd-waarde berekenen?
Fabrikanten berekenen de Rc-waarde en vermelden dit op de verpakking van het product. Ook zijn er online rekentools van de fabrikanten waarop je de Rc-waarde kunt berekenen. Doorgaans hoeft je de waarde zelf niet te berekenen. Het bouwbedrijf dat de isolatiemaatregel uitvoert moet het vermelden op de offerte en de factuur. Daarbij zie je vaak dat de bedrijven niet de Rc-waarde, maar Rd-waarde vermelden. Dat komt doordat deze waarde als vereiste bij subsidieverstrekking wordt gehanteerd. Hier zie je dat de Rd-waarde Rd 4,5 is:
Bestaat er voor de vloer dunne isolatie met een hoge Rc-waarde?
PIR staat bijvoorbeeld bekend als materiaal met een lage lambda-waarde tussen de 0,019 en 0,027 W/mK. Je kunt dus met een relatief dun materiaal een goede Rd-waarde behalen, bijvoorbeeld Rd 3,68 bij een dikte van 7 cm.
Toch kiest niet iedereen voor de dunste oplossing. Dunne, harde materialen absorberen slecht geluid. Daardoor kan regen tegen het dak, kinderen die buitenspelen en geluid binnen in de kamer luid zijn.
Bij vloerisolatie is dun materiaal ook niet altijd de beste oplossing. Vaak wordt er gekozen voor de best isolerende oplossing. Bijvoorbeeld schuimbeton dat goed gerecycled kan worden, heel goed isoleert en een duurzame oplossing is voor het vervangen van de houten vloer voor schuimbeton met vloerverwarming en anhydrietvloer.
Houten vloer vervangen voor een isolerende vloer met een Rc-waarde?
De nieuwste innovatie is schuimbeton met vloerverwarming. In het schuimbeton zitten kleine luchtbelletjes die voor optimale warmte-isolatie zorgen. Schuimbeton heeft een Rd-waarde van Rd 3,5 of hoger. Faber Comfortvloer heeft al meer dan 50.000 vloeren geplaatst ter vervanging van de houten vloer. De voordelen zijn groot:
20% per jaar besparen op de energiekosten;
Definitief verlost van geurtje en schimmels in de kruipruimte;
Zeer geschikt voor vloerverwarming en vloerkoeling;
Geschikt voor energieneutraal wonen;
Schuimbeton kan volledig worden recycled;
Ongevoelig voor rot, vorst en krimp;
Geen last meer van vocht onder de woning.
Vraag vrijblijvend advies.
Schuimbeton is een uitstekend materiaal voor het isoleren van de vloer. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw woning? Klik op knop hieronder voor de contactmogelijkheden of vraag vrijblijvend een offerte aan.
Een goede isolatie is essentieel voor zowel nieuwbouw als renovatieprojecten. Schuimbeton is een populair materiaal geworden, vanwege zijn unieke eigenschappen die leiden tot zowel kostenbesparing als energiebesparing. In deze blog leggen we uit wat de Rc-waarde van schuimbeton is, waarom deze waarde belangrijk is en hoe schuimbeton kan bijdragen aan de energie-efficiëntie van jouw woning.
Ervaar maximaal wooncomfort met vloerverkoeling. Bij de Faber Comfortvloer maakt vloerverkoeling onderdeel uit van het volledige pakket. De Faber Comfortvloer bestaat uit drie delen, schuimbeton, vloerverwarming en de anhydrietvloer. Deze vloerverwarming werkt tegelijkertijd als vloerverkoeling in warme periodes. In deze blog bespreken wij de combinatie van schuimbeton en vloerverkoeling.