Home › Blog › Isolatie met purschuim of schuimbeton – Welke kies je?
Isolatie met purschuim of schuimbeton – Welke kies je?
Geschreven door: Esther
In deze blog leggen we uit hoe jij jouw woning kunt isoleren met purschuim of schuimbeton. Hoewel purschuim ook voor veel andere dingen gebruikt wordt, gaan we in deze blog alleen in op vloerisolatie. We vertellen welke soorten purschuim je kunt gebruiken om jouw vloer te isoleren.
Wat is isolatieschuim?
Isolatieschuim is bekend als schuim in een bus die je bij de bouwmarkt koopt. Dit is purschuim. Het wordt vooral gebruikt als opvulling van gaten en grote kieren.
Toepassingen:
Heb je bijvoorbeeld het dak geïsoleerd met PIR-platen? Grote kans dat er stukjes niet opgevuld zijn. Isolatieschuim wordt dan met een purpistool aangebracht.
Isolatiewaarde:
De isolatiewaarde hangt af van de toegepaste dikte.
Purschuim.
Traditioneel purschuim is hard en dat geeft problemen bij waterlekkage. Het is onmogelijk te achterhalen waar het water vandaan komt. Daarnaast bevat het schadelijke stoffen die in sommige gevallen tot gezondheidsklachten leiden.
Wat is gespoten purschuim en wat is de isolatiewaarde?
Zachte soorten schuim dat wordt gebruikt in stoelbekleding, matrassen en meer.
Harde soorten schuim. Bij het schuim wordt een blaasmiddel toegevoegd. Zo ontstaat er een hardschuim met isolerend gas. Het wordt gebruikt in gebouwen, koelkasten, purschuim, spuitbussen en meer.
Gespoten purschuim wordt op verschillende manieren in huis gebruikt als isolatiemateriaal:
Wandisolatie;
Vloerisolatie;
Dakisolatie;
Spouwmuurisolatie.
Purschuim als middel om de vloer te isoleren?
Kun je purschuimisolatie zelf aanbrengen? Dit verschilt per soort:
Isolatieschuim uit een bus kun je zelf aanbrengen bij het isoleren van kleine stukken op zolder of op de muur.
Gespoten purschuim als isolatie onder de vloer mag je niet zelf uitvoeren. Laat dit in alle gevallen door een professioneel bedrijf doen. Volgens het Bouwbesluit 2012 mogen bewoners niet aanwezig zijn in huis tijdens het aanbrengen en de twee uur daarna.
Nadelen van purschuim als isolatie en is purschuim schadelijk?
Nadelen zijn:
Purschuim heeft een chemische verfachtige geur. Ventileer dus goed tijdens isolatiewerkzaamheden.
Houten vloeren zijn niet geschikt om te isoleren met purschuim.
Verwijderen is lastig. De kruipruimte en het leidingwerk zijn minder toegankelijk.
Spouwmuurisolatie met purschuim is niet zonder risico. Vooral als er al isolatie in de spouwmuur zit. Het purschuim kan uitzetten en scheuren in de muur veroorzaken.
Purschuim komt regelmatig negatief in het nieuws:
Het RIVM onderzoekt de gezondheidseffecten. Bron: RIVM.
In de bouwsector zijn de meningen verdeeld. Bron: Bouwwereld.
Is purschuim brandbaar?
Dat is afhankelijk van het soort purschuim. Er is ook brandwerend purschuim. Bij brand kan er wel dikke giftige rook vrijkomen.
Is purschuim waterdicht?
Er zijn verschillende soorten purschuim. Gesloten cellen houden het water tegen en damp-open cellen laten het water door.
Is PU-schuim hetzelfde als purschuim?
PU is de bredere verzamelterm en staat voor polyurethaan. Purschuim is de bekendste soort PU-schuim. Van polyurethaan worden veel meer producten gemaakt.
Pur isolatieplaten.
Pur isolatieplaten worden gebruikt als vloerisolatie. De isolatiewaarde is ongeveer gelijk aan de isolatiewaarde van purschuim. Let op dat er geen gaten en kieren tussen de platen blijven zitten. Dit vermindert de isolatiewaarde aanzienlijk. Plak de kieren af met tape en zorg ervoor dat de platen goed vastzitten aan de onderkant van de vloer.
Icynene schuim.
Dit schuim wordt aan de onderkant van de vloer gespoten. Het voordeel ten opzichte van gewoon purschuim is dat icynene schuim weer kan opdrogen, nadat het vochtig is geworden. Met goede ventilatie in de kruipruimte is dit een prima isolatiemateriaal voor betonnen vloeren.
Wat is icynene schuim?
Icynene schuim wordt steeds vaker gebruikt in plaats van purschuim. De onderkant van de vloer wordt door een gecertificeerd bedrijf ingespoten.
Gassen.
Bij Icynene vloeren is de damp open. Dat betekent dat de cellen open zijn. Als het vochtig wordt, kan het ook weer opdrogen. Bij het uitharden wordt het schuim geblazen op waterbasis. Dat is dus minder schadelijk dan pur, waarbij gassen worden gebruikt. Net als bij ander purschuim mag je tijdens, en twee uur na het aanbrengen, niet in de woning aanwezig zijn in verband met vrijkomende schadelijke gassen.
Nadelen van icynene schuim.
Ook in icynen zit isocyanaat. Het RIVM is bezig met het onderzoeken van de gezondheidseffecten van dit bestandsdeel. In de bouwsector zijn de meningen verdeeld. Vraag daarom na bij de leverancier als je onzeker bent of icynene geschikt is voor de isolatie van je vloer. Bronnen: RIVM en Bouwwereld.
Benieuwd naar de mogelijkheden?
Ervaar het behaaglijke gevoel van een nieuwbouwwoning.
Ecofoam is een harde soort purschuim, houdt vocht tegen en ademt niet. Bij een vochtige kruipruimte is dit een nadeel. Hierdoor blijft het vocht aan het schuim hangen. Waarom wordt het geen purschuim genoemd, maar wel ecofoam? De reden is dat er water gebruikt wordt tijdens het aanbrengen. Dat is milieuvriendelijker, want bij purschuim worden schadelijke gassen gebruikt.
Toepassingen.
Ecofoam wordt gebruikt voor het isoleren van daken, vloeren en wanden.
Nadelen van Ecofoam.
Ecofoam heeft een gesloten celstructuur. Dit is nadelig als er bijvoorbeeld lekkage in een leiding ontstaat, omdat Ecofoam om de leidingen heen zit. Hierdoor wordt het water tegengehouden en zoekt het zijn eigen weg. Het kan dus op een heel andere plek tevoorschijn komen. De gesloten celstructuur maakt ook dat het minder geschikt is voor houten vloeren. Het hout kan onvoldoende ademen.
Wat is JetSpray?
JetSpray bestaat uit glaswolvlokken die tegen de onderkant van de vloer worden gespoten. JetSpray is dus geen purschuim. Het nadeel van JetSpray is dat het niet kan worden gebruikt voor het isoleren van houten vloeren.
Schuimbeton.
Schuim in schuimbeton? Dat betekent niet dat er schuim inzit. Het wordt zo genoemd, omdat het een opgeschuimde soort beton is. Door het opschuimen ontstaan er isolerende luchtbelletjes in het schuimbeton. Deze zorgen voor een hoge isolatiewaarde. Schuimbeton is een innovatieve manier van vloerisolatie.
Vergelijking vloerisolatie met gespoten purschuimen, icynene schuim, ecofoam en schuimbeton.
Gespoten purschuim
Isolite 75 Schuimbeton
Icynene schuim
Ecofoam purschuim
Toepassing
Wand, vloer, dak, spouwmuur
Vloer
Vloer
Vloer
Hard of zacht
Hard en zacht
Hard
Zacht
Hard
Open of dicht
Dicht
Dicht
Damp open
Dicht
Rd-waarde
4 bij 12 cm
3,5 bij 33 cm
3,95 bij 20 cm
3,5 bij 11 cm
Schadelijke stoffen bij brand
Ja
Nee
Ja
Ja
Stopt geurtjes en schimmels
Nee
Ja
Nee
Nee
Geschikt voor houten vloer
Wisselend
Ja
Minder
Nee
Recyclebaar
Nee
Ja
Nee
Nee
Risico’s bij isoleren van de houten vloer.
Er zijn risico’s bij het isoleren van de houten vloer. Dat komt door de wisselende temperatuur en vochtigheid in de kruipruimte. Isoleer je de houten vloer met purschuim, dan zorgen de gesloten cellen dat het vocht niet weg kan. De houten vloer begint dan te rotten. Een duurzame oplossing is schuimbeton. Dit is een lange termijn oplossing in combinatie met vloerverwarming en een dekvloer.
Houten vloer isoleren met isolatieschuim of schuimbeton?
Wil je een houten vloer vervangen en denk je na over vloerverwarming? Dan is schuimbeton een nieuwe, innovatieve oplossing. De houten vloer vervang je door een isolerende laag schuimbeton. Deze betonsoort bevat luchtbelletjes die uitstekend isoleren. Daar bovenop wordt vloerverwarming gelegd. Het schuimbeton isoleert en zorgt dat de warmte naar boven gaat. Over de vloerverwarming wordt een laag anhydriet gestort. Dit geeft het meest optimale warmterendement van jouw vloerverwarming.
Voordelen van schuimbeton:
Volledige te recyclen;
Een alles-in-één-oplossing;
20% besparen op je energierekening;
Geschikt voor vloerkoeling en gasloos verwarmen.
Schuimbeton is een uitstekend materiaal voor het isoleren van de vloer. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw woning? Klik op knop hieronder voor de contactmogelijkheden of vraag vrijblijvend een offerte aan.
Vochtproblemen in de kruipruimte kunnen ernstige schade aanrichten aan een woning, van structurele problemen tot het verslechteren van houten vloeren. Vocht onder je huis kan leiden tot een reeks complicaties, waaronder schimmelgroei en een toename van ongedierte. Het aanpakken van deze problemen vereist niet alleen directe actie, maar ook duurzame oplossingen om de gezondheid en veiligheid van je woonruimte te garanderen. Wij hebben de oplossing tegen een vochtige kruipruimte.
Rc-waarde of Rd-waarde voor isolatie – Welke waarde is goed?
Ga je isoleren? Dan kom je al snel de Rc-waarde of Rd-waarde tegen. Kort omschreven; des te hoger de Rc-waarde of Rd-waarde, des te beter is je huis geïsoleerd.
Dat er naar deze termen gezocht wordt komt mede doordat het RVO een minimale isolatiewaarde heeft ingesteld. Momenteel is de minimale Rd-waarde 3,5 m2 K/W. In je zoektocht naar de juiste isolatie merk je al snel dat er nog meer termen zijn om de isolatiewaarde aan te duiden. Denk hierbij aan lambda-waarde, Rbw- en Rbf-waarde.