Home › Blog › Kruipruimte isoleren — Waar start je?
Kruipruimte isoleren — Waar start je?
Geschreven door: Kim
Als expert op het gebied van kruipruimte- en vloerisolatie helpen wij je graag. We geven uitleg over de verschillende manieren waarop je kunt isoleren. In deze blog helpen we je met het maken van de juiste keuze.
Waarom juist de kruipruimte isoleren?
Je kunt tot wel 20% besparen op de energierekening, mits je het goed aanpakt. Daarnaast kun je voor eens en altijd afrekenen met vochtproblemen, nare luchtjes, ongedierte en schimmel.
Heb je een houten vloer of betonvloer?
Een belangrijke vraag is of je een houten vloer of betonnen vloer hebt. Het type isolatie per vloer verschilt enorm. En, hoe is de staat van de bestaande vloer? Betonrot of een rotte houten ondervloer komen veel voor.
Isolatiewaarde.
Kies daarbij voor een isolatiewaarde van minstens Rc 3,5. Mocht je kiezen voor een vloer met vloerverwarming, adviseren wij je een isolatiewaarde van minimaal Rc 5,0. Meer over een goede Rc-waarde kun je lezen in dezeblog.
Hoe diep is je kruipruimte?
Meet de diepte van de kruipruimte op. Er zijn woningen die geen kruipruimte hebben. Je kunt dan gelijk heel wat isolatiemogelijkheden schrappen. Ook is het mogelijk om de kruipruimte uit te graven, want uiteindelijk moet de deze diep genoeg zijn om te isoleren.
Is jouw kruipruimte minimaal 35 cm diep? Dan is een bodem isolatie mogelijk met isolatieparels, isolatiechips, schelpen of schuimbeton.
Is jouw kruipruimte minimaal 50 cm diep? Dan is een bodem- en vloerisolatie mogelijk met folie, glaswol, steenwol, EPS-platen, purschuim of schuimbeton.
Staat er water onder de vloer?
Welk type bodem zit er onder jouw woning? In Nederland hebben we verschillende bodemsoorten, zoals zand, klei en veen als bodem. Per bodemsoort verschilt de hoeveelheid vocht. Staat er water onder de vloer, dan is dit een belangrijk punt waar je bij het isoleren van je kruipruimte rekening mee dient te houden.
Is er voldoende ventilatie onder de vloer?
Een goede ventilatie onder de vloer is ontzettend belangrijk. Een vochtige kruipruimte met schimmels kan verschillende gezondheidsproblemen met zich meebrengen, zoals vermoeidheid, verkoudheid en allergieën.
Vul je de kruipruimte met schuimbeton dan heb je naast een optimale isolatie meteen een eind gemaakt aan alle vocht-, en schimmelproblemen. Ventileren onder de vloer is dan niet meer nodig. Ongedierte dat je isolatiemateriaal aan kan vreten krijgt geen kans meer.
Wil je direct vloerverwarming installeren?
Bij het installeren van vloerverwarming is het heel belangrijk dat ook de kruipruimte goed geïsoleerd is. Anders verlies je te veel warmte. Zorg hiervoor dat je vloer een minimale isolatiewaarde van Rc 5,0 heeft.
Heb je last van een muffe lucht onder de vloer?
Is dat bij jou het geval? Deze vraag hangt samen met de vraag over de hoeveelheid vocht onder de vloer. Is er veel vocht en weinig ventilatie? Dan ontstaat er een muffe lucht als gevolg van vocht en schimmels. Om dit tegen te gaan moet de ventilatie altijd optimaal zijn, tenzij je ervoor kiest de kruipruimte vol te storten.
Wat is de functie van mijn kruipruimte?
De kruipruimte dient voornamelijk als doorgang voor leidingen naar gemeentelijke voorzieningen, zoals gas, water, elektriciteit en afvoer. Omdat leidingen ondergronds liggen, is de kruipruimte de ideale plek waar ze de woning kunnen binnenkomen. Heb je een houten ondervloer? Dan is het belangrijk dat deze niet in contact komt met de bodem en dat de ventilatie van de kruipruimte optimaal is, zodat het hout niet kan gaan rotten.
Heb ik de kruipruimte echt nodig?
Nee, deze heb je niet nodig. De leidingen die van en naar de gemeentelijke voorzieningen lopen liggen er immers al. Als je deze ruimte opvult met de juiste middelen ben je meteen van je ongedierte, schimmel- en vochtproblemen af. Mocht je ooit een leiding willen trekken onder de vloer, dan kun je altijd vooraf een mantelbuis leggen waardoor je de kabels of leidingen er later doorheen kunt trekken.
Welke manier van isoleren kies je: isolatie aan de onderkant of bovenkant?
Heel kort samengevat. Heb je weinig vocht in de kruipruimte en is deze diep genoeg? Ga dan aan de slag met het isoleren van de onderkant van de vloer en de bodem van de kruipruimte. Heb je veel vocht onder de vloer en last van muffe lucht? Kies dan voor bodemisolatie of het vervangen van de vloer.
We onderscheiden grof gezegd drie soorten isolatie:
Isolatie aan de onderkant van de vloer.
Dit is de snelste manier om te isoleren maar niet altijd mogelijk
Soorten isolatie: glaswol, steenwol, vlasplaten, EPS-platen, purschuim, etc.
Dikte voor isolatiewaarde van Rc 3,5: van 9 tot 14 centimeter .
Voordeel: dit heeft een hoger rendement dan bodemisolatie.
Nadelen:
Je kruipruimte moet minimaal 50 centimeter diep zijn om erbij te kunnen.
Onjuiste installatie gaat ten koste van de isolatiewaarde.
Het vochtprobleem in de kruipruimte is hiermee niet opgelost.
De houten vloer die aangetast of gedeeltelijk rot is, blijft in deze staat.
Houten vloeren kunnen nog steeds kraken.
Kans op vrijkomende schadelijke stoffen blijft aanwezig.
Ongedierte kan zich nog steeds nestelen in je kruipruimte.
Isolatie op de bodem van de kruipruimte
Dit heeft een lager rendement dan isoleren onder de vloer. Bodemisolatie houdt vocht en kou uit de bodem tegen, mits je het isolatiemateriaal op de juiste manier gebruikt en toepast. Ga je de bodem isoleren? Dan is isoleren aan de onderkant van de vloer ook aan te raden.
Soorten isolatie: Schelpen, isolatiechips, dampfolie, noppenfolie, etc.
Voordeel: Makkelijk en snel aan te brengen.
Nadelen:
Het rendement is lager
Ongedierte kan zich nog steeds nestelen in je kruipruimte.
Stijgend grondwater kan zorgen dat:
Schelpen onder water komen te staan.
Parels en isolatiechips gaan drijven.
Door het stijgende grondwater verliezen deze oplossingen hun isolerende werking, waardoor de ruimte voor optimale ventilatie afneemt en het vochtprobleem blijft bestaan.
Benieuwd naar de mogelijkheden?
Ervaar het behaaglijke gevoel van een nieuwbouwwoning.
Kies je voor het vervangen van de complete houten vloer?
Heb je een houten ondervloer? Dan ben je zeker niet de enige. Tot 1980 werden volop woningen met zo’n vloer gebouwd. In nieuwe woningen kom je houten ondervloeren alleen nog tegen als verdiepingsvloeren. De isolerende werking van een houten ondervloer hangt van meerdere factoren af en is hierdoor vaak een stuk lager. Daarom is het vervangen van de bestaande houten ondervloer zeker de moeite waard.
Vervangen van de houten vloer door een (schuim)betonvloer.
Er wordt vaak gekozen om de vloer compleet te vervangen in combinatie met het plaatsen van vloerverwarming.
Voordelen van het vervangen van de complete houten vloer:
Zoals je hebt gelezen zijn er nogal wat punten waar je rekening mee moet houden als je de kruipruimte optimaal wilt isoleren. Gelukkig is er een oplossing voor alle problemen in-één en dat is je kruipruimte vullen met schuimbeton. Hiermee maak je voor ééns en altijd een einde alle ongedierte, schimmel- en vochtproblemen. Je bespaart jaarlijks ca. 20% op je energiekosten. Tevens is er subsidie te verkrijgen voor het toepassen van isolerende maatregelen in je woning.
Schuimbeton als vloerisolatie.
Schuimbeton heeft als voordeel dat er belletjes lucht in het beton zitten. Daardoor is de isolerende werking hoog en vocht kan niet doordringen.
Conclusie
Schuimbeton is een uitstekend materiaal voor het isoleren van de vloer. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw woning? Klik op knop hieronder voor de contactmogelijkheden of vraag vrijblijvend een offerte aan.
Rc-waarde of Rd-waarde voor isolatie – Welke waarde is goed?
Ga je isoleren? Dan kom je al snel de Rc-waarde of Rd-waarde tegen. Kort omschreven; des te hoger de Rc-waarde of Rd-waarde, des te beter is je huis geïsoleerd.
Dat er naar deze termen gezocht wordt komt mede doordat het RVO een minimale isolatiewaarde heeft ingesteld. Momenteel is de minimale Rd-waarde 3,5 m2 K/W. In je zoektocht naar de juiste isolatie merk je al snel dat er nog meer termen zijn om de isolatiewaarde aan te duiden. Denk hierbij aan lambda-waarde, Rbw- en Rbf-waarde.
Jaren 30 woningen zijn erg populair in Nederland. Het zijn prachtige woningen en ze staan vaak op een gunstige plek in de stad. De huizen zijn karakteristiek met herkenbare elementen. Een nadeel is dat ze vaak slecht tot niet geïsoleerd zijn. Rond 1975 werd pas gestart met isoleren tijdens de bouw. De vloeren van jaren 30 woningen zijn meestal van hout en het dak en de spouwmuren zijn niet geïsoleerd. Je komt ook nog regelmatig enkelglas of glas in lood tegen.