Let op! Dit is een informatieve blog. Wij zijn experts op het gebied van schuimbeton, niet op het gebied van brandgevaar. Neem contact op met een expert voor advies over brandgevaar van isolatiemateriaal.
Verschillen in brandgedrag bij isolatiematerialen
Er zijn veel soorten isolatiematerialen beschikbaar. Allemaal met grote verschillen in brandbaarheid. Volgens de Euro-brandklassen, die isolatiematerialen indelen van A1 (onbrandbaar) tot F (zeer brandbaar), zijn minerale producten zoals glas- en steenwol nauwelijks brandbaar. Plantaardige producten en kunststofschuimen zoals EPS, PIR en PUR zijn juist gevoeliger voor brand. Vooral polystyreenschuim (EPS) staat bekend om zijn druppelvorming bij brand, wat brandverspreiding kan versnellen.
Ook steeds populairder wordende biobased isolatiematerialen verdienen aandacht. Hoewel ze duurzaam zijn, scoren veel van deze materialen lager op brandveiligheid en worden ze vaak ingedeeld in brandklasse E.
Veilig isoleren van vloeren en kruipruimtes
Voor vloer- en kruipruimte-isolatie is brandveiligheid gelukkig goed te combineren met duurzaamheid en comfort. Zo is schuimbeton — zoals wij bij Faber Comfortvloer toepassen — van nature onbrandbaar. Het behoort tot de hoogste Euro-brandklasse A1 en draagt niet bij aan branduitbreiding. Dit materiaal vormt bovendien een massieve laag zonder openingen of naden, waardoor rook- en brandverspreiding via de kruipruimte wordt voorkomen.
Andere isolatiematerialen kunnen in vloeren veilig worden toegepast zolang ze volledig ingesloten en beschermd zijn. In situaties met hoger brandrisico, zoals bij houten vloeren of bij toepassingen onder installaties, heeft een onbrandbare oplossing sterk de voorkeur.
Benieuwd naar de mogelijkheden?
Ervaar het behaaglijke gevoel van een nieuwbouwwoning. Bereken eenvoudig jouw prijs.
Prijs berekenen
Waarom bewuste materiaalkeuze belangrijk is
Brandveilig isoleren gaat verder dan alleen het kiezen van een duurzaam of betaalbaar materiaal. De locatie, verwerking en afscherming van het materiaal bepalen mee aan het risico bij brand. Materialen met een hogere isolatiewaarde kunnen brandgevaarlijk zijn als ze onbeschermd blijven. Ook het combineren van verschillende materialen kan invloed hebben op de veiligheid.
Daarom adviseren verzekeraars en deskundigen vaak om isolatiematerialen te kiezen met een brandklasse A1 of A2 of materialen met een erkende FM Approval. Dit advies geldt zeker in kritische ruimtes of bij grotere projecten.
Conclusie: isoleren doe je brandveilig én duurzaam
Wil je energie besparen en je huis verduurzamen zonder in te leveren op brandveiligheid? Kies dan voor een oplossing die beide combineert. Schuimbeton is een voorbeeld van zo’n veilige keuze, zeker bij vloeren en kruipruimtes. Zo voorkom je risico’s en profiteer je van een comfortabel en duurzaam huis.
Benieuwd naar de mogelijkheden met schuimbeton voor jouw woning? Neem vrijblijvend contact op met Faber Comfortvloer voor advies op maat.