Jaren 30 woning isoleren.

Jaren 30 woning isoleren – Waar start je?

Geschreven door: Dirk

Jaren 30 woningen zijn erg populair in Nederland. Het zijn prachtige woningen en ze staan vaak op een gunstige plek in de stad. De huizen zijn karakteristiek met herkenbare elementen. Een nadeel is dat ze vaak slecht tot niet geïsoleerd zijn. Rond 1975 werd pas gestart met isoleren tijdens de bouw. De vloeren van jaren 30 woningen zijn meestal van hout en het dak en de spouwmuren zijn niet geïsoleerd. Je komt ook nog regelmatig enkelglas of glas in lood tegen.

Er zijn genoeg reden om te starten met isoleren. Op lange termijn is energiebesparing en het milieu belangrijk voor iedereen. Ook in jouw jaren 30 woning kun je het behaaglijke gevoel van een nieuwbouwwoning creëren. De vraag is, hoe start je met het isoleren van jouw jaren 30 woning? 

Welke stappen zijn logisch bij het isoleren van een jaren 30 woning?

In deze tijd denk je misschien dat zonnepanelen een goede investering zijn om zelf energie op te wekken. Dat klinkt logisch omdat volgens Milieucentraal.nl (link) gemiddeld 50% naar verwarmingskosten gaat. Het kost dus veel energie om je woning te verwarmen, maar juist daarom is de grootste prioriteit de warmte vast houden. Dat doe je door de ‘schil’ om je woning te isoleren. Denk aan dakisolatie, glas (HR++ glas of triple glas), de buitenmuren en de vloer te isoleren.

Vloerisolatie door de houten vloer te vervangen in een jaren 30 woning.

Houten vloeren zonder isolatie verliezen veel warmte. Bekende oplossingen zijn vloerisolatie op de vloer, onder de vloer of bodemisolatie op de grond van de kruipruimte. Een goede oplossing is om de vloer aan de bovenkant of onderkant te isoleren. De lucht of afwerende laag kan de warmte beter afweren en zorgen dat de vloer van de woonkamer, keuken, gang etc. boven de grond warm blijft. De combinatie met vloerverwarming kan wel een uitdaging zijn.

Bodemisolatie.

Een andere keus is om de bodem te isoleren. Bijvoorbeeld met EPS-korrels. Dit heeft meerdere nadelen. Korrels kunnen lucht veel minder goed vasthouden waardoor het minder goed isoleert. Daarnaast kan water in de kruipruimte ervoor zorgen dat de korrels ophopen aan één kant. Bij bodemisolatie met zeil is het nadeel dat er water bovenop kan blijven staan. Dat water zorgt voor vocht in de kruipruimte en tast het hout aan. Lees hier meer over het isoleren van een houten vloer.

Anhydrietvloer op vloerverwarming storten.

Jaren 30 woningen zijn uitermate geschikt voor de Faber Comfortvloer met schuimbeton, vloerverwarming en een dekvloer. 

Vloerverwarming op een houten vloer plaatsen.

In een jaren 30 woningen ligt meestal een houten vloer. Is deze al geïsoleerd of wil je deze isoleren en daarbij vloerverwarming plaatsen? Dat kan wel, maar let dan op dat er een damp remmende laag geplaatst wordt. De vloerverwarming kan er anders voor zorgen dat de houten balken gaan rotten. De vloerverwarming warmt de lucht op en kan ervoor zorgen dat er condens ontstaat. Vooral de uiteinden van de balken kunnen rotten. Vocht kan ook zorgen dat bestaande isolatie aangetast wordt. Allemaal redenen om de kruipruimte ook goed te ventileren. Kies voor een duurzame oplossing door de houten vloer te vervangen voor schuimbeton met daarin vloerverwarming.

Isoleer de gevel met spouwmuurisolatie.

Isoleren van de spouwmuur? Je bespaart tot 30% op je energierekening. Daarmee betaal je de investering in zo’n vier jaar terug. De spouwmuur moet dan wel 25 centimeter of dikker zijn. Om erachter te komen of het mogelijk is om te isoleren kun je een adviseur van een gerenommeerd isolatiebedrijf vragen om langs te komen. Hij boort een aantal gaten in de muur en kan naar binnen kijken en beoordelen of jouw woning hiervoor geschikt is. Spouwmuurisolatie kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. 

Spouwmuur isoleren.

Dakisolatie van een jaren 30 woning.

Dakisolatie is erg zinvol. Warme lucht stijgt immers omhoog. In de winter wil je deze ruimte warm houden en in de zomer wil je deze ruimte koel houden. Gebruik je de zolder minder vaak? Probeer dan om de zolder af sluiten met een deur, gordijn of luik. Je zorgt zo dat de warmte niet naar de zolder gaat. Let wel op dat je blijft ventileren en dat de zolder in de winter niet te koud wordt. Er kan dan vocht en schimmel ontstaan.

Isolatie van de voordeur in een jaren 30 woning.

De voordeur is vaak een herkenbaar element van een jaren 30 woning. Echte originele deuren hebben glas-in-lood. Dat is erg mooi, maar niet geïsoleerd. Dat is wel goed mogelijk met folie of een voorzetraam of door het glas-in-lood tussen dubbelglas te laten zetten. Ga voor HR++ glas om in aanmerking te komen voor subsidie.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Ervaar het behaaglijke gevoel van een nieuwbouwwoning.

Prijs berekenen

Schuimbeton met vloerverwarming in jaren 30 woningen.

In jaren 30 woningen is het mogelijk om de nieuwste innovatie schuimbeton,  vloerverwarming en anhydrietvloer te plaatsen. Daarvoor wordt de houten ondervloer compleet verwijderd.

Er zijn genoeg redenen om te kiezen voor deze oplossing:

  • Definitief verlost van krakende houten vloer.
  • Geen muffe lucht, stank en ongedierte meer in de kruipruimte.
  • Geen last meer van water, schimmel en vocht in de kruipruimte.
  • Schuimbeton zit vol isolerende luchtbelletjes.
  • Circa 20% besparen op je energierekening.
  • Geschikt voor vloerverwarming en vloerkoeling.
  • Schuimbeton is recyclebaar.
Schuimbeton in jaren 30 woning.

Kies voor duurzame isolatie.

Er zijn zoveel mogelijkheden om te isoleren. Schuimbeton is een uitstekend materiaal voor het isoleren van de vloer. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw woning? Klik op knop hieronder voor de contactmogelijkheden of vraag vrijblijvend een offerte aan.

Meer lezen?

Vloer isoleren: het storten van schuimbeton.

Dé oplossing tegen een vochtige kruipruimte.

Vochtproblemen in de kruipruimte kunnen ernstige schade aanrichten aan een woning, van structurele problemen tot het verslechteren van houten vloeren. Vocht onder je huis kan leiden tot een reeks complicaties, waaronder schimmelgroei en een toename van ongedierte. Het aanpakken van deze problemen vereist niet alleen directe actie, maar ook duurzame oplossingen om de gezondheid en veiligheid van je woonruimte te garanderen. Wij hebben de oplossing tegen een vochtige kruipruimte.

Lees meer
Huis verbouwen en vloer vervangen.

Je woning voorbereiden voor het storten van schuimbeton.

Bij het storten van schuimbeton (onderdeel van de Faber Comfortvloer) is het belangrijk om je woning goed voor te bereiden. Deze blog biedt een overzicht van de stappen die je kunt nemen om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt. Hoewel het team van Faber Comfortvloer veel werk uit handen neemt, zijn er enkele voorbereidingen die je zelf kunt doen om het proces te versnellen en te optimaliseren.

Lees meer

Bereken nu zelf jouw prijs.

Ontvang vrijblijvend een offerte.